Taalontwikkeling
Bij Abeltje besteden we veel aandacht aan de taalontwikkeling van jonge kleuters, omdat deze nauw samenhangt met hun latere lees- en spellingsvaardigheden. We streven naar een rijke taalomgeving om de taalontwikkeling te stimuleren. Lezen, praten en luisteren spelen hierin een centrale rol.
Onze pedagogische medewerkers stimuleren de woordenschat gedurende de dag door veel te benoemen, met de kinderen te zingen, met hen te praten en hen de kans te geven om zelf dingen te ontdekken. We moedigen kinderen aan om tijdens activiteiten zoals uitstapjes nieuwe woorden te ontdekken, zoals bijvoorbeeld bij een bezoek aan de dierentuin waar ze stoplicht, zebrapad, stoep, fiets, tram kunnen tegenkomen.
We leren kinderen goed te luisteren door middel van speelse opdrachten die we geleidelijk uitbreiden. Bijvoorbeeld, van eenvoudige opdrachten als ‘Loop naar de kapstok, pak je muts en leg deze op de stoel’ tot complexere zoals ‘Loop naar de kapstok en pak je muts, pak een rood blokje, leg de muts op de stoel en klap 2 keer in je handen’. Kinderen vinden dit spel leuk en leren door elkaar na te doen.
We maken regelmatig uitstapjes naar de bibliotheek, waar kinderen een boekje kunnen kiezen en waar we gezamenlijk voorlezen. Ook rijmen is een belangrijk onderdeel van onze taalstimulering. Zodra kinderen het doorhebben, experimenteren ze vaak graag met rijmwoorden (jas, tas, matras, gewas).
Bij Abeltje bieden we een gevarieerd taalaanbod dat past bij de ontwikkelingsfase van elk kind. Voor baby’s stimuleren we de taalontwikkeling door te zingen, te praten en geluiden na te bootsen. Bij dreumesen en peuters richten we ons meer op thema’s die aansluiten bij hun belevingswereld. Bij kleuters is het stimuleren van synoniemen voor bekende woorden leerzaam. De woordenschatontwikkeling wordt nauwlettend gevolgd en gestimuleerd.
We begrijpen dat kinderen zich op verschillende manieren ontwikkelen, en het is volkomen normaal als een kind zich anders ontwikkelt dan anderen. Als er behoefte is aan extra aandacht, bieden wij dit, omdat elk kind als individu wordt benaderd en ondersteund.
.